Η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού

Το 90% των γυναικών προσβάλλονται από την κυτταρίτιδα ανεξάρτητα από το σωματότυπο τους.




Επιμέλεια : Κορμακοπούλου Ευδοκία Αισθητικός  υπεύθυνη του κέντρου Art & Beauty 

Η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις,ακόμη  και οι αδύνατες γυναίκες μπορεί να έχουν πρόβλημα.
Και αυτό γιατί είναι μια μεταβολή στο δέρμα και στο υπόδερμα που προκαλείται κυρίως από τα οιστρογόνα(θηλυκές ορμόνες)και ακολουθεί τα στάδια της θηλυκής ανάπτυξης.
Αρχίζει στη προεφηβεία,αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συχνά επιδεινώνεται στην εμμηνόπαυση λόγω και της φλεβικής ανεπάρκειας.Πρόκειται για τη συσσώρευση λιπωδών κυττάρων εξαιτίας της οποίας το δέρμα μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού.Συνήθως δημιουργείται στους μηρούς,στους γλουτούς , τα ισχία και σπανιότερα σε περιοχές όπως
γόνατα,αστραγάλους,χέρια.
Εντοπίζεται κυρίως στο κάτω τμήμα του χορίου και των ανώτερων στιβάδων του ιποδόριου ιστού κατά κανόνα στις γυναίκες, λόγω ότι στην περιοχή αυτή η δομή του συνδετικού ιστού διαφέρει στους άντρες.
Οι ίνες κολλαγόνου του συνδετικού ιστού (είναι υπεύθυνες για να συγκρατούν σταθερά τους ιστούς μεταξύ τους) στους άντρες έχουν εγκάρσια σταυροειδή διάταξη και περιλαμβάνουν πολλά μικρά λιποκύτταρα.Ενώ στις γυναίκες οι ίνες κολλαγόνου έχουν κάθετη διάταξη επιτρέποντας έτσι στα λιποκύτταρα να υπερδιογκώνονται προς την επιφάνεια του δέρματος παγιδεύοντας ταυτόχρονα τοξίνες και υγρά.
Ρόλος των λιποκυττάρων είναι να αποθηκεύουν ή να ελευθερώνουν λιπίδια ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σύμφωνα  τους δύο κύριους μηχανισμούς : τη λιπογένεση και τη λιπόλυση.

Λιπογένεση, λιπόλυση 


Οι θερμίδες που παρέχονται στο σώμα από τα τρόφιμα δεν καίγονται όλες.
Ενα μέρος από αυτές αποθηκεύεται ως ενέργεια επιφυλακής.
Οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε λίπος(τριγλυκερίδια).
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λιπογένεση.Το λίπος αποθηκεύεται στα κύτταρα και δημιουργείται ο λιπώδης ιστός .
Όταν το σώμα τώρα έχει ανάγκη από την ενέργεια, τα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια αλλάζουν σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, χάρη στη δράση ενός ένζυμου.
Η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα σε αυτές τις δύο διαδικασίες (λιπογένεση και λιπόλυση)έχει σαν συνέπεια την παρουσία κυτταρίτιδας .Αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε μια συσσώρευση λίπους που διαστέλλει τελικά και διογκώνει τα λιποκύτταρα.
Παράγοντες που την ευνοούν
Παράγοντες που  ευνοούν ή επιβαρύνουν την κατάσταση είναι : η γενετική προδιάθεση,η κακή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική άσκηση, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη ορισμένων φαρμάκων(π.χ. νευροληπτικά, κάποια φάρμακα της εμμηνόπαυσης), το στρές.

Μερικές συμβουλές

• Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε άλατα και βιταμίνες,αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα.
• Πίνετε αρκετό νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
• Ακολουθείστε φυσική δραστηριότητα, η οποία συμβάλει στην καύση του λίπους και ευνοεί την ανάπτυξη της μυικής μάζας.
• Εφαρμόστε κάποια τοπική αγωγή με ενεργά συστατικά που μειώνουν τη λιπογένεση κι ευνοούν την λιπόλυση και την αναδόμηση του συνδετικού ιστού.
• Επιλέξτε  με τη βοήθεια του ειδικού την κατάλληλη  μέθοδο βελτίωσης της “δική σας κυτταρίτιδας”
 Η σύγχρονη αισθητική με τη βοήθεια της τεχνολογίας βοηθά αυτή την προσπάθεια μέσω ασφαλών μεθόδων, ξεχωρίζοντας την ενδοδερμολογία και την μεσοθεραπεία ως τις πλέον πιο αποτελεσματικές με ορατά αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες.

Art & Beauty -Πρότυπο Κέντρο Αισθητικής 

Γρηγορίου Λαμπράκη 52 Ελευσίνα   τηλ 2105547704

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Hot stone massage

Καινοτόμες θεραπείες LPG endermologie & Endermolift