Το βήμα του ειδικού : Μασάζ: Πολυτέλεια ή ανάγκη;



Επιμέλεια Art & Beauty 

Θεωρείτε κι εσείς περιττή πολυτέλεια το μασάζ; Δείτε πώς ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό και γιατί αποτελεί… «φάρμακο».

Το μασάζ είναι μία από τις αρχαιότερες μη παρεμβατικές μορφές θεραπείας. Η λέξη massage έχει τις ρίζες στη Γαλλία, παρόλο που οι πρώτες λογοτεχνικές αναφορές ξεκινούν από Κίνα και Ινδία, και σημαίνει «τριβή της μάλαξης». Παρόμοιες έννοιες ωστόσο υπάρχουν σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως για παράδειγμα τα λατινικά όπου η λέξη «massa» μεταφράζεται ως μάζα/ζύμη, ενώ στα αραβικά ως άγγιγμα. Ο σωστός ορισμός στην ελληνική γλώσσα είναι η λέξη ανάτριψη.



Δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνδέουμε τον πόνο με το μασάζ, καθώς ενστικτωδώς όταν πονάμε, αγγίζουμε ακριβώς πάνω σε αυτό το σημείο προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση. Το άγγιγμα λειτουργεί σα θεραπεία, καθώς μειώνει το στρες και μας οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική χαλάρωση. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης (πατέρας της ιατρικής) επέβαλλε στους μαθητευόμενους του τις εντριβές ως απαραίτητη γνώση, λέγοντάς τους ''Πρέπει επίσης να κάνει (ο γιατρός) μια εντριβή με τρόπο μαλακό και επίμονο’’.

Η μάλαξη με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί και έχει πάρει νέες διαστάσεις. Καινούριες τεχνικές έχουν έρθει να εμπλουτίσουν τις κλασικές, έτσι ώστε τα διάφορα είδη μασάζ να καλύπτουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές καταστάσεις.

Αν και για πολλά χρόνια, η μάλαξη θεωρούνταν ένα είδος πολυτελείας, στις μέρες μας όλο και περισσότερο φαίνεται να γίνεται ανάγκη, καθώς προσφέρει μοναδικές ιδιότητες όχι μόνο στο σώμα αλλά και στη ψυχή. Θεωρείται ένα είδος ψυχοθεραπείας, καθώς μετά από τη συνεδρία ή έντονη ευφορία είναι κυρίαρχο συναίσθημα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να εντάξει κάποιος μέσα στη ρουτίνα του ένα μασάζ. Σωματικά βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και την ανακούφιση από τους πόνους, καθώς η πίεση της εργασίας και πολλές φορές η λανθασμένη στάση σώματος, οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου στους μυς. Με τη μάλαξη ενισχύεται η καλύτερη παροχή οξυγόνου στους μυς αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και αποτοξινώνοντας τη λέμφο (αμυντικό σύστημα του οργανισμού). Επίσης, επανέρχεται η ελαστικότητα στους ιστούς, βελτιώνεται ο μεταβολισμός, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Από ψυχολογικής υπόστασης, η μάλαξη είναι μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία ειδικά για το σύγχρονο άνθρωπο και το “πολιτισμικό στρες” που βιώνει. Συνεχής θόρυβος, κίνηση, πολλές υποχρεώσεις, οικονομική ανεπάρκεια, ταχύτατοι ρυθμοί, ελλιπής ελεύθερος χρόνος, πολλοί άνθρωποι που βασίζονται επάνω του, οδηγούν σε ένα συνεχές και χρόνιο άγχος - αποτέλεσμα της μοντέρνας ζωής, και σε μια υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος που -λόγω των ταχύτατου ρυθμού ζωής - πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτή τη στιγμή που τη βιώνουμε, αλλά όταν ερχόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Το μασάζ, συνοδεία των αρώματων των αιθέριων ελαίων, της απαλής μουσικής και του χαμηλού φωτισμού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπορεί να φτάσει το σώμα ακόμη και σε κατάσταση ύπνου, ενώ ταυτόχρονα οι πιέσεις σε κατάλληλα σημεία απελευθερώνουν ουσίες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της χαράς τις ενδορφίνες. Δρα λοιπόν καταλυτικά ενάντια στην κατάθλιψη και κατά των ημικρανιών.

Μήπως, τελικά, η ευεξία δεν είναι μία πολυτέλεια αλλά μία επιτακτική ανάγκη; Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την ίδια μας τη ζωή σαν τέσσερις αριθμητικές πράξεις που χρησιμοποιούμε πάντα λάθος; Προσθέτουμε υποχρεώσεις αντί να αφαιρούμε, αφαιρούμε απολαύσεις αντί να προσθέτουμε, πολλαπλασιάζουμε τις ενοχές αντί να τις διαιρούμε, διαιρούμε τα όνειρα μας αντί να τα πολλαπλασιάζουμε.

Ο επίλογος δικός σας…


Art & Beauty -Πρότυπο Κέντρο Αισθητικής 

Γρηγορίου Λαμπράκη 52 Ελευσίνα  τηλ 2105547704

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο