Δέρμα και καθημερινή περιποίηση


Γράφει η αισθητικός Μπιλίρη Μαριάννα. Υπεύθυνη στο Medussa Beauty City Spa 

Στις μέρες μας που η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το στρες και οι έντονοι ρυθμοί ζωής μας επιτάσσουν να φροντίζουμε όσο γίνεται καλύτερα το δέρμα μας.


Με τη σωστή περιποίηση το πρόσωπό σας θα ακτινοβολεί υγεία, φρεσκάδα και λάμψη. Το δέρμα μας χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συστηματική ενυδάτωση για να διατηρεί την σφριγιλότητα και τη φρεσκάδα του. Μπορούμε  όμως να το προστατεύσουμε με μερικούς απλούς τρόπους. ΄
Πρέπει να αποφεύγουμε τις εντάσεις και το άγχος. Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας γενικότερο αλλά και του δέρματος μας.
Ο ήλιος επίσης βοηθά την διαδικασία γήρανσης. Δεν καθόμαστε πολλές ώρες στο ήλιο και όταν το κάνουμε φροντίζουμε να έχουμε μια πολύ καλή ενυδατική και αντηλιακή κρέμα προσώπου.
Το κάπνισμα μαζί με όλες τις άλλες αρνητικές του επιπτώσεις επιταχύνει επίσης την διαδικασία γήρανσης του δέρματος ενώ παράλληλα το θαμπώνει και το καταβάλλει. Μακριά λοιπόν από το τσιγάρο και από χώρους που έχουν πολύ καπνό.
Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος του δέρματος μας. Τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα κάνουν την επιδερμίδα μας φωτεινή και σφριγηλή και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους σύμμαχους της ομορφιάς μας. Ο ύπνος βοηθά και στην διατήρηση της φρεσκάδας τους δέρματος μας. Ας μην τον παραμελούμε.
Οι φυτικές ίνες, τα λαχανικά και οι χυμοί είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος μας. Ας μη τα ξεχνάμε και ας φροντίσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας συστηματικά.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε να καθαρίζουμε το δέρμα μας, αφαιρώντας κάθε ίχνος μακιγιάζ προ του ύπνου. Το σαπούνι και το νερό είναι η καλύτερη λύση για να καθαρίζουν οι δερματικοί πόροι και να αφαιρείται η λιπαρότητα του.

1. Καθαρίζουμε το δέρμα μας με σαπούνι σε υγρή μορφή, έχοντας ρίξει πρώτα νερό και τρίβοντας με τα δάχτυλά μας ή με γαλάκτωμα τρίβοντας πάλι με τα δάχτυλά μας και όχι με βαμβάκι. Ξεβγάζουμε ή το σαπούνι που έχουμε τοποθετήσει ή το γαλάκτωμα με άφθονο χλιαρό νερό.

2. Σκουπίζουμε με χαρτομάντιλα τα λιπαρά & μικτά δέρματα και με πετσέτα τα κανονικά & ξηρά. Τα μάτια τα καθαρίζουμε με ειδικά προϊόντα ματιών.

3. Βάζουμε λοσιόν. Στα λιπαρά & μικτά χρησιμοποιούμε μια θεραπευτική λοσιόν, στα κανονικά & ξηρά επιλέγουμε μια τονωτική λοσιόν που δεν έχει οινόπνευμα.

4. Τοποθετούμε την κρέμα ημέρα ή νύκτας. Την μασαζάρουμε  για να απορροφηθεί.

Μπορεί ο καθαρισμός από το μακιγιάζ και τη σκόνη να είναι η τελευταία πράξη στην περιποίηση  του προσώπου πριν η μέρα τελειώσει…είναι όμως η πρώτη σε σημασία. Χωρίς καθημερινό, σχολαστικό ντεμακιγιάζ οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για άψογο δέρμα εξουδετερώνεται θεαματικά. Αν αναρωτιέστε γιατί η πανάκριβη ενυδατική κρέμα ή ο πολλά υποσχόμενος αντιρυτιδικός ορός που αγοράσετε δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, πιθανότατα πρέπει να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα ομορφιάς.
Για να δείχνει το δέρμα σας στα καλύτερά του, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρό, χωρίς συσσωρευμένα ίχνη μακιγιάζ που μπλοκάρουν τους πόρους.
Μόνο έτσι θα αποφύγετε προβλήματά όπως η ακμή ή τα μαύρα στίγματα και θα εξασφαλίσετε τη σιγουριά πως τα ενεργά συστατικά των προϊόντων φροντίδας μπορούν να διεισδύσουν στην επιδερμίδα, για να ξεκινήσουν τη δράση τους.

Το βράδυ
Οι αισθητικοί και οι make-up artists δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως είναι λάθος να θεωρούμε το ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο μια βαρετή διαδικασία, που συχνά προσπαθούμε ή ακόμη και να αποφύγουμε.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τον πρώτο κανόνα στο κεφάλαιο «σωτηρία του προσώπου» ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τύπο της επιδερμίδας, κάτι που αποδεικνύεται αυτόματα αν σκεφτείτε τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα σας όσο εσείς κοιμάστε.